Από την Μποτόσογλου Στέλα, Ψυχολόγο Α.Π.Θ., M.Sc., Εκπαιδ. στη Συστημική Θεραπεία και υπεύθυνη Ψυχολόγο του κέντρου ειδικών θεραπειών “ΛΟΓΟΥπολη”

Η επικοινωνία ανάμεσα στον γονέα και το παιδί είναι σημαντική διότι κατ’ αυτόν τον τρόπο δομείται μία σχέση εμπιστοσύνης ενώ προλαμβάνονται εντάσεις και συγκρούσεις. Υπάρχουν, ωστόσο, και στιγμές που οι εντάσεις είναι αναπόφευκτες και σε ορισμένες περιπτώσεις τόσο έντονες που δυσκολευόμαστε να τις διαχειριστούμε. Υπάρχουν στιγμές όπου νιώθουμε πως το παιδί δεν μπορεί ή δεν θέλει να μας ακούσει και αυτό μπορεί να προκαλέσει στον γονέα δυσφορία, αμηχανία ή ακόμη και θυμό, κυρίως όταν είμαστε σε δημόσιο χώρο.

Το βασικότερο όλων και πρώτο βήμα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές αντιπαράθεσης είναι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να αποφύγουμε να υψώσουμε τον τόνο της φωνής μας, μπαίνοντας σε έναν φαύλο κύκλο συγκρούσεων. Ένα άλλο μικρό βήμα που μπορούμε να ακολουθήσουμε είναι να χρησιμοποιήσουμε, με βάση πάντα το ηλικιακό επίπεδο του παιδιού μας, μικρές προτάσεις όπου με λίγα και απλά λόγια θα εκφράσουμε στο παιδί μας αυτό που θα θέλαμε από αυτό εκείνη τη δεδομένη στιγμή. Τα παραπάνω μπορούν να μας αποφέρουν διπλό όφελος: αφενός μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να κατανοήσει τι του ζητάμε, ιδιαίτερα όταν βρίσκεται σε κατάσταση σύγχυσης όπου δυσκολεύεται και το ίδιο να καταλάβει τα συναισθήματά του, και αφετέρου μπορούν να το εκπαιδεύσουν στο πώς να λειτουργήσει σε επόμενη συνθήκη αντιπαράθεσης κατά τρόπο ήρεμο, μαθαίνοντας να εκφράζει με σαφήνεια τις επιθυμίες του.

Εκτός όμως από τα παραπάνω, υπάρχει και μία μέθοδος που έχει αποδειχθεί πολύ βοηθητική και αυτή έχει να κάνει με τη γενικότερη διατήρηση της ηρεμίας. Σύμφωνα με τον καθηγητή Ψυχολογίας Haim Omer και τους συνεργάτες του, είναι πολύ σημαντικό να νιώθουν τα παιδιά πως οι γονείς είναι ικανοί να ακούσουν τις ανάγκες τους με ηρεμία, αποφεύγοντας τις φωνές και με τον ίδιο τρόπο να μπορούν να επικοινωνούν και οι ίδιοι αυτό που θα ήθελαν από το παιδί τους. Έτσι το παιδί, σε ένα περιβάλλον ηρεμίας και απουσίας περιττών συγκρούσεων, εκπαιδεύεται σε όρια και κανόνες που διέπουν την καθημερινότητά του. Μαθαίνει να ανταποκρίνεται με ηρεμία στους κανόνες που θέτουν οι γονείς, από τους πιο μικρούς (π.χ. ώρα ύπνου, διάβασμα, κ.ά.) έως και τους σημαντικότερους, έχοντας πάντα υπόψη του πως οι γονείς επιδιώκουν το καλύτερο για τα παιδιά τους.

Αν αναρωτιέστε πώς θα πειθαρχήσετε το παιδί σας απευθυνθείτε άμεσα στους ειδικούς και συγκεκριμένα σε κάποιο κέντρο Ειδικών Θεραπειών. Η οικογενειακή – συστημική προσέγγιση είναι το κλειδί για ριζική αλλαγή. Το κέντρο μας, που βρίσκεται στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης είναι πλήρως εξοπλισμένο με καταρτισμένο προσωπικό, έτοιμο να βοηθήσει την κάθε σας ανάγκη και να γίνει μία λύση στο πρόβλημά σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *