Από την Τασούλη Αθανασία, Λογοθεραπεύτρια & Θεραπεύτρια PADOVAN, ιδιοκτήτρια του κέντρου ειδικών θεραπειών “ΛΟΓΟΥπολη”
Εάν είστε γονέας και έχετε αρχίσει να αναρωτιέστε για την εξέλιξη της ομιλίας του παιδιού σας, αν σκέφτεστε το ενδεχόμενο του να επισκεφτείτε έναν ειδικό θεραπευτή, ή κάποιον γιατρό αναπτυξιολόγο, προτού το κάνετε (ή παράλληλα) αναρωτηθείτε αν κάνετε τα παρακάτω βήματα και ξεκινήστε τις διορθωτικές κινήσεις… άμεσα!
Μη μιλάτε στο παιδί “μπεμπεκίστικα”
Πολλές φόρες, οι γονείς θέλοντας να βοηθήσουν τα παιδιά τους, θέλοντας να επικοινωνήσουν μαζί τους και κυρίως θαυμάζοντας το πόσο χαριτωμένα είναι τα παιδάκια τους συνομιλούν παρατεταμένα μαζί τους σε αυτή την τόσο απλοποιημένη μορφή της γλώσσας που ονομάζουμε “μπεμπεκίστικα”. Κάνει όμως καλό αυτό στα παιδιά;
Το να μιλάει ο ενήλικας μία φορά στο τόσο τη γλώσσα του παιδιού δεν είναι καταστροφικό, παρόλα αυτά, όταν γίνεται παρατεταμένα μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα. Προσπαθήστε να μιλάτε στο παιδί πάντα σωστά, απλά, και καθαρά. Είναι σημαντικό να έχει ένα σωστό πρότυπο ομιλίας για να μιμηθεί!
Μην του δίνετε τα πάντα στο χέρι πριν καν τα ζητήσει
-Μμμμμμ (δείχνει).
-Νεράκι θέλεις αγάπη μου; Ορίστε!
Σας θυμίζει κάτι η παραπάνω “συνομιλία”; Αν ναι, τότε ίσως πρέπει να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας όσον αφορά στην εκπλήρωση των αναγκών του παιδιού και να ξεκινήσετε να το ρωτάτε τι θέλει, χωρίς να αρκείστε πια στο δείξιμο. Η διαδικασία θα πρέπει να γίνει σταδιακά, καθώς στην αρχή μπορούμε να περιμένουμε λίγη ώρα και στη συνέχεια, όσο περνάει ο καιρός μπορούμε να επιμένουμε παραπάνω. Θυμηθείτε: δεν απαιτούμε από το παιδί να μιλήσει καθαρά, απλά να εκφράσει λεκτικά τις ανάγκες του, ανάλογα με την ηλικία του.
Ακοολογική εξέταση
Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε συναντήσει περιστατικά καθυστέρησης ομιλίας και που μετά από δική μας προτροπή επισκέφθηκαν ιατρό ακοολόγο για να εξετάσουν την ακοή τους και βρέθηκε ότι όλη τους η δυσκολία ξεκινούσε από εκεί. Είναι γνωστό ότι η ικανότητά μας να ακούμε επηρεάζει τον τρόπο που επικοινωνούμε με τους άλλους. Μαθαίνουμε να μιλάμε μόνο επειδή ακούμε! Σε περίπτωση που υπάρχει κάποια δυσκολία στην ακουστική οδό (υγρό στο αυτί, ωτίτιδες, φλεγμονές, ακουστικό τραύμα, χτύπημα στο κεφάλι, παρενέργειες φαρμάκων, κληρονομικά αίτια κ.ά.) οι ήχοι της ομιλίας δεν μπορούν να φτάσουν στον ακουστικό φλοιό του εγκεφάλου με αποτέλεσμα να μην μπορούν τα παιδιά να αντιληφθούν τον λόγο. Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι επειδή το παιδί τους ακούει κάποιους ήχους, θορύβους και μιλάει σε ένα ποσοστό, ότι ακούει και καλά. Η ιστορία, όμως, έχει δείξει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην ακούει κάποιες μόνο συχνότητες και αυτό να οδηγεί στο να μην μπορεί να εκφέρει σωστά συγκεκριμένους ήχους της ομιλίας. Μη διστάσετε, λοιπόν, να κλείσετε ραντεβού με παιδο – ακοολόγο σήμερα.
Συναναστροφή με συνομήλικα παιδιά
Ο λόγος, μεταξύ άλλων, είναι το αποτέλεσμα της ανάγκης για επικοινωνία. Μέσω της κοινωνικοποίησης που θα λάβει το παιδί σας όταν κληθεί να ξεκινήσει τον παιδικό σταθμό, το νηπιαγωγείο, ή στις επισκέψεις σας στο πάρκο ή την παιδική χαρά της γειτονιάς, θα αρχίσει να εξελίσσει τον προφορικό λόγο.
Αν υποψιάζεστε ότι το επίπεδο του λόγου και της ομιλίας του παιδιού σας θα έπρεπε να είναι σε υψηλότερο επίπεδο σύμφωνα με την ηλικία του απευθυνθείτε άμεσα στους ειδικούς και συγκεκριμένα σε κάποιο κέντρο Λογοθεραπείας και Ειδικών Θεραπειών. Η πρώιμη παρέμβαση είναι το κλειδί για έγκαιρη θεραπεία. Το κέντρο μας, που βρίσκεται στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης είναι πλήρως εξοπλισμένο με καταρτισμένο προσωπικό, έτοιμο να βοηθήσει την κάθε σας ανάγκη και να γίνει μία λύση στο πρόβλημά σας.