Το να είσαι γονιός δεν είναι εύκολη υπόθεση. Θέλεις μέσα από τις πράξεις σου να καταφέρεις να μεγαλώσεις ένα υγιές ψυχικά παιδί που θα μπορέσει να είναι χαρούμενο και πετυχημένο στη ζωή του. Παρόλα αυτά όμως κανένας μας δεν έχει εκπαιδευτεί ώστε να γίνει πετυχημένος γονέας. Τι μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε ώστε να πετύχουμε σε αυτόν τον τομέα; Ας υιοθετήσουμε κάποιες συνήθειες και πράξεις μας που θα μας οδηγήσουν να αναθρέψουμε το παιδί μας έτσι ώστε να μπορέσει να γίνει ένας υπεύθυνος, χαρούμενος και αυτόνομος άνθρωπος.  

1.Επικοινωνία με το παιδί

Η επιτυχία στις διαπροσωπικές μας σχέσεις προέρχεται πάντα μέσω της επικοινωνίας. Κάθε διαπροσωπική σχέση, είτε αυτή είναι με το παιδί μας, με τον / την σύντροφό μας, είτε με τον κοινωνικό μας περίγυρο, επιτυγχάνεται μέσα από την επικοινωνία. Η επικοινωνία αποτελεί το κλειδί, θα λέγαμε, της επιτυχίας αλλά και ο σύμμαχός μας στην ορθή πορεία της ζωής μας.

  • Ο γονέας καλό θα είναι να βλέπει σφαιρικά και όχι μονόπλευρα τα πράγματα, χωρίς πάντα όμως να ξεχνά ότι πρέπει να διαχωρίζει τις καταστάσεις και τη σοβαρότητα της κάθε κατάστασης ξεχωριστά. Σκεφτείτε τι χρειάζεται να ρωτήσετε στο παιδί σας και τι πρέπει να αποφύγετε ώστε να μπορέσει να υπάρξει μια υγιής συζήτηση μεταξύ σας.
  • Ενδεχομένως το παιδί αρχικά να αποφεύγει τη συζήτηση, ειδικά αν δεν υπήρχε μέχρι τώρα αυτή η συνήθεια στην οικογένεια. Παρόλα αυτά, αν οι συζητήσεις αποδειχθούν εποικοδομητικές μεταξύ εσάς και του παιδιού σας θα δείτε πως το παιδί σας θα αποζήτα τη συζήτηση με εσάς, γνωρίζοντας πάντα ότι οι συζητήσεις δεν γίνονται για να τιμωρήσουν ή να κατακρίνουν το παιδί σας, αλλά για να έχει την ευκαιρία να εκφράσει τις ανησυχίες και τους φόβους του σε ένα έμπιστο πρόσωπο, να λάβει μία συμβουλή ή απλά για να επικοινωνήσει μαζί σας.

Μιλήστε για καθημερινά πράγματα. Η σωστή επικοινωνία δεν χτίζεται μόνο μέσα από σοβαρές συζητήσεις, αλλά δημιουργείται και μέσα από καθημερινά, απλά πράγματα. Μια απλή συζήτηση για το πώς ήτανε η μέρα σας ή για την αγαπημένη δραστηριότητα του παιδιού σας μπορεί να σας φέρει πιο κοντά.

2.Βάζουμε στόχους

Κάθε επιτυχία στη ζωή μας, είτε αυτή είναι επαγγελματική, είτε συναισθηματική, έχει επιτευχθεί μέσα από έναν στόχο και την προσπάθεια της επίτευξής του. Όσο και να μας φαίνεται  παράλογο, σχεδόν πάντα βάζουμε στόχους στη ζωή μας, από τον πιο μικρό μέχρι τον μεγαλύτερο. Η επίτευξη των στόχων μας μάς χαροποιεί και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε ώστε να καταφέρουμε και άλλα. Κάθε πετυχημένος άνθρωπος βάζει στόχους στη ζωή του.  

  • Δώστε στο παιδί σας το κίνητρο να βάλει στόχους. Σωστό σαν γονέας είναι να ωθήσετε το παιδί σας στην επίτευξη ενός προσωπικού στόχου αρχικά και στη συνέχεια ενός στόχου μέσα από τη σχολή του ή και τη δραστηριότητά του.
  • Δείξτε στο παιδί σας πως οι καρποί των στόχων μας είναι πάντα θετικοί και μας προσφέρουν χαρά και δύναμη. Αν το παιδί σας κατανοήσει πως μέσα  από την επίτευξη των στόχων θα λάβει πολλά θετικά τότε το παιδί θα θέλει να το επαναλάβει.

Μην  ξεχνάτε, όμως, πως το παιδί για μπορέσει να θέσει στόχους και να κοπιάσει για αυτούς θα πρέπει να έχει και ένα παράδειγμα, ένα πρότυπο. Γίνετε εσείς το πρότυπο του πετυχημένου ανθρώπου στο παιδί σας, δείξτε του πως μέσα από τη σκληρή δουλεία σας καταφέρατε και φτάσατε ως εδώ.

3.Αυτοπεποίθηση

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι έχουμε συνδέσει την επιτυχία με την έννοια της αυτοπεποίθησης. Κάθε πετυχημένος άνθρωπος έχει πιστέψει πρώτα στον εαυτό του και μετά έχει επιτύχει. Η δύναμη που μπορεί να έχει η αυτοπεποίθηση στη ζωή μας είναι μεγάλη και μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να μας επιφέρει αν τη χειριζόμαστε σωστά.

  • Το να βοηθήσουμε το παιδί μας να έχει αυτοπεποίθηση διαδραματίζει έναν μεγάλο ρόλο για το μέλλον του και την επιτυχία που θα καταφέρει να έχει στη ζωή του. Μέσα από την τόνωση της αυτοπεποίθησης το παιδί μπορεί να κάνει όνειρα, να βάλει στόχους και να μπορέσει να τους καταφέρει.
  • Πολλοί επιτυχημένοι ενήλικες δεν πίστευαν ως παιδιά ότι θα τα καταφέρουν, ότι θα φτάσουν ως εδώ. Οι γονείς τους, όμως, αντί να σταθούν υποστηρικτές αυτών των απόψεων και σκέψεων, φρόντισαν να τονώνουν την αυτοπεποίθησή τους  και τους βοήθησαν να στοχεύουν ψηλά για να φτάσουν ψηλά!

4.Φροντίζουμε για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του παιδιού

Κάθε άνθρωπος έχει, αν όχι μία, πολλές δεξιότητες που τον κάνουν ξεχωριστό. Με γνώμονα αυτό πρέπει να κατανοήσουμε πως κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και διαφορετικός.

  • Πρέπει, από μικρή κιόλας ηλικία, να βοηθήσετε το παιδί σας να βρει τις δικές του δεξιότητες χωρίς όμως να του το επιβάλλετε σύμφωνα με τα δικά σας θέλω και τις δικές σας δεξιότητες. Μέσα από την επαφή με εξωσχολικές δραστηριότητες θα δώσετε στο παιδί σας το έναυσμα να αναπτύξει σε ένα πρώτο στάδιο τις κοινωνικές του δεξιότητες. Μία βασική δεξιότητα από την οποία πρέπει να διακατέχεται ένας πετυχημένος ενήλικας. Άλλωστε η επιτυχία είναι συλλογή σχέσεων.
  • Οι κοινωνικές δεξιότητες δεν είναι το παν. Όπως προαναφέρθηκε ένας πετυχημένος άνθρωπος έχει κατακτήσει τις κοινωνικές δεξιότητες, παρόλα αυτά δεν είναι αυτό μόνο που θα σε κάνει πετυχημένο στη ζωή σου. Υπάρχει μία πληθώρα πετυχημένων ανθρώπων που δεν υπήρξαν ιδιαιτέρως κοινωνικοί. Με αυτόν τον τρόπο πρέπει να καταλάβουμε πως πρέπει πρώτα να αποδεχόμαστε το διαφορετικό και να το σεβόμαστε.
  • Μην αποκλείσετε την τέχνη. Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές δεξιότητες και αυτό τον κάνει ξεχωριστό. Στον καθένα μας έχει δοθεί ένα ταλέντο. Βοηθήστε το παιδί σας να ανακαλύψει την κλίση του στην τέχνη, στον αθλητισμό, στις επιχειρήσεις, στην επιστήμη, στη φύση ή όπου το ίδιο επιθυμεί. Υποστηρίξτε το και θα δείτε πως η επιτυχία και η χαρά δεν θα αργήσουν να έρθουν.

5.Περνάμε ποιοτικό χρόνο

Η ποιότητα πάντα είναι σημαντικότερη από την ποσότητα. Πρέπει να γνωρίζουμε πως κάθε γονέας που κατάφερε να μεγαλώσει το παιδί του ορθά δεν σημαίνει ότι του αφιέρωνε πάντα όλον τον χρόνο του.

  • Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως το παιδί μας αποτελεί έναν μαγνήτη γνώσεων και συναισθημάτων. Ας φροντίσουμε, λοιπόν, να διατηρούμε τον εαυτό μας χαρούμενο και χαλαρό ώστε να προσφέρουμε ποιοτικό χρόνο και να μεταφέρουμε στο παιδί μας θετική ενέργεια.
  • Δώστε χώρο και χρόνο στον εαυτό σας. Μην ξεχνάτε πως πέρα από γονιός είστε και άνθρωπος. Η κούραση και η δυσκολίες στη σύγχρονη ζωή είναι πολλές, αλλά δεν πρέπει να τα αφήνουμε να μας καταβάλλουν. Αφιερώστε ποιοτικό χρόνο για εσάς άλλα και για την οικογένειά σας.
  • Ταξιδέψτε. Τα ταξίδια στα μάτια των γονιών μερικές φορές φαντάζουν σαν μία περιπέτεια με συνεχείς κινδύνους. Δεν είναι όμως αυτή η αλήθεια. Κάνοντας μία εκδρομή δίνετε τη δυνατότητα ώστε να διευρύνετε τους ορίζοντες, τόσο τους δικούς σας όσο και του παιδιού σας.

6.Επιβράβευση

Κάθε στόχος που έχουμε, έχει πάντα και μια επιβράβευση, είτε αυτή είναι οικονομική, υλική, λεκτική, είτε συναισθηματική.

  • Η επιβράβευση αποτελεί ίσως ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της συμπεριφοράς των γονέων προς τα παιδιά. Οι θεωρίες περί θετικής / αρνητικής ενίσχυσης – επιβράβευσης στηρίχτηκαν στη βάση του συμπεριφορισμού, δηλαδή ότι η αλληλεπίδραση του ατόμου με τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος οδηγεί στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς του. Στόχος της αμοιβής είναι να ενισχύσει την επιθυμητή συμπεριφορά, ώστε να γίνεται πιο συχνά.

7.Οριοθέτηση

Τα όρια δεν συνδέονται απαραίτητα με αυστηρότητα και τιμωρία.  Είναι οι λογικοί κανόνες που τίθενται για την πειθαρχεία, προστασία, ασφάλεια και υγεία, τόσο των παιδιών, όσο και των άλλων. Θέτοντας όρια στα παιδιά μας τους διδάσκουμε την αξία της πειθαρχίας, του σεβασμού, της οργάνωσης του προγράμματός τους και της ενσυναίσθησης.

  • Tα όρια πρέπει να αντιστοιχούν στην εκάστοτε αναπτυξιακή βαθμίδα του παιδιού. Τα παιδιά που μεγαλώνουν χωρίς όρια τείνουν να συμπεριφέρονται παρορμητικά, με μειωμένο σεβασμό των ορίων αλλά και με λαθεμένες συμπεριφορές.
  • Χρειάζεται να σκεφτόμαστε και την οπτική του παιδιού κάθε φορά που θέτουμε ένα όριο. Βάζουμε τον εαυτό μας στη θέση του και αναλογιζόμαστε πώς θα αντιδρούσαμε εμείς ως παιδιά. Τα όρια έχουν στόχο να βοηθήσουν. Αλλά και παράλληλα θα πρέπει να θέτουμε τα όρια τη στιγμή που πρέπει και με έναν ορθό τρόπο, αλλιώς θα έχουμε αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που αποζητάμε.
  • Προσέχουμε τη γλώσσα του σώματός μας! Εκτός από τα λεκτικά μηνύματα που μεταφέρουμε στο παιδί στέλνουμε και πάρα πολλά μη λεκτικά μηνύματα, τόσο με τη στάση του σώματός μας, όσο και με τον τόνο της φωνής μας και τις εκφράσεις του προσώπου μας. Η μεταφορά των μηνυμάτων μεταξύ των συνομιλητών γίνεται κατά ένα μεγάλο μέρος μέσω της μη λεκτικής επικοινωνίας. Όταν υπάρχει συμφωνία μεταξύ του λεκτικού και του μη λεκτικού μηνύματος, τότε αυτό ευνοεί την επικοινωνία. Αν όμως δεν υπάρχει συμφωνία, αυτή η συνθήκη θα προκαλέσει εσφαλμένο ή μπερδεμένο μήνυμα (π.χ. ένας άνθρωπος λέει ότι είναι χαρούμενος αλλά το πρόσωπο του είναι λυπημένο).

Σε περίπτωση που θα θέλατε να έχετε εξατομικευμένη συμβουλευτική γονέων απευθυνθείτε άμεσα στους ειδικούς και συγκεκριμένα σε κάποιο κέντρο Ειδικών Θεραπειών. Το κέντρο μας, που βρίσκεται στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης είναι πλήρως εξοπλισμένο με καταρτισμένο προσωπικό, έτοιμο να βοηθήσει την κάθε σας ανάγκη και να γίνει μία λύση στο πρόβλημά σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *