Από την Τασούλη Αθανασία, Λογοθεραπεύτρια & Θεραπεύτρια PADOVAN, ιδιοκτήτρια του κέντρου ειδικών θεραπειών “ΛΟΓΟΥπολη”

Πόσες φορές βρήκες τον εαυτό σου, σαν γονέας, να πρέπει να επαναλάβεις στο παιδί σου πολλές φορές αυτό που πρέπει να κάνει, μέχρι εν τέλει, να το κάνει; Πιστεύεις ότι δεν σε ακούει και έχεις αρχίσει να χάνεις τον έλεγχο… Δυσανασχετείς και εκνευρίζεσαι μιας και θα έπρεπε – και θα ήθελες – να σε ακούει και να σε υπακούει άμεσα, αλλά βλέπεις ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα! Αν τα παραπάνω λόγια σε εκφράζουν, δεν είσαι μόνος. Είσαι ένας από τους πολλούς γονείς που μέσα στις επόμενες σειρές αυτού του άρθρου θα βρουν λύση στο πρόβλημά τους και που, εφαρμόζοντας τις απλές οδηγίες του, θα δουν την ποιότητα ζωής τους να αλλάζει ριζικά! 

Ας αναλύσουμε το τι ακριβώς συμβαίνει και γιατί συμβαίνει. Ένα πιθανό σενάριο είναι το εξής: Την πρώτη φορά που έδωσες μία εντολή στο παιδί σου (γιατί περί εντολής πρόκειται) δεν την άκουσε και εσύ την επανέλαβες τόσες φορές όσες χρειάστηκε μέχρι να καταλάβει ότι του λες να κάνει κάτι και να το κάνει. Για παράδειγμα, το παιδάκι σου παίζει αφοσιωμένο με τα αγαπημένα του παιχνίδια ένα χαλαρό απόγευμα. Περνάς έξω από το δωμάτιό του καθώς πηγαίνεις τα σκουπίδια έξω από την πόρτα και του λες “Έλα να φας, σου ετοίμασα το απογευματινό σου!” Το παιδάκι συνεχίζει να παίζει ανέμελο. Εσύ τι κάνεις; Περνάς πηγαίνοντας προς την κουζίνα και του λες “Έλα να φας, η μανούλα σου ετοίμασε σνακ!”. Δεν το κάνει. Πηγαίνεις στο δωμάτιό του και αρχίζεις να τακτοποιείς κάποια πεταμένα ρούχα. “Έλα να φας αγάπη μου, σε λίγο πρέπει να φύγουμε και πρέπει να είσαι φαγωμένος”. Δεν φαίνεται να πεινάει πολύ το παιδάκι οπότε συνεχίζει να παίζει! Το πλησιάζεις και του λες με ελαφρύ εκνευρισμό: “Δεν θα έρθεις να φας; Τόση ώρα σε φωνάζω! Έλα να φας τώρα”. Σε αυτό μόνο το μικρό παράδειγμα έχεις δώσει την εντολή 4 φορές και το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό… Το παιδί ακόμη δεν έχει φάει! Αν θέλεις, την επόμενη φορά που θα δώσεις μία εντολή στο παιδί σου, μέτρα πόσες φορές δίνεις την εντολή και θα εκπλαγείς από τον αριθμό επαναλήψεων, προτού αυτή εκτελεστεί.  

Τι θα έπρεπε, λοιπόν, να κάνεις; Θα πρέπει να δεις την εντολή σαν κάτι το πολύτιμο. Δεν είναι κάτι που απλά το λες. Η εντολή είναι συγκεκριμένες οδηγίες που πρέπει να εκτελεστούν άμεσα. Για να δούμε τη βαρύτητα της εντολής ας σκεφτούμε κάποιες διάσημες εντολές… οι 10 εντολές, οι εντολές που έδωσε ο Θεός στον λαό και έπρεπε να εκτελεστούν κατά γράμμα. Εντολές, επίσης, δίνονται στον στρατό, στην αστυνομία και σε άλλα οργανωμένα πλαίσια. Το κοινό στοιχείο τους είναι ότι αν δεν εκτελεστούν θα υπάρξει κάποιου είδους ποινή. Συνήθως οι ανώτεροι δίνουν μία εντολή και οι υφιστάμενοι καλούνται να βρουν τον τρόπο και να φέρουν εις πέρας αυτή τη μικρή αποστολή όσο το δυνατόν γρηγορότερα.  

Πάμε να δούμε πώς να χειριστείς την εντολοδοσία με προσοχή ώστε να έχεις τα βέλτιστα αποτελέσματα: 

-Προειδοποίησε 

“Σε λίγο φεύγουμε και θα πρέπει να βάλεις τα παπούτσια σου”. Δεν έχεις ξοδέψει την εντολή σου, αλλά βάζεις το παιδί στη διαδικασία να σκεφτεί ότι σε λίγο θα χρειαστεί να κάνει αυτό που θα του ζητήσεις.  

-Προετοίμασε το πεδίο 

Όπως ακριβώς δεν θα έριχνες έναν σπόρο σε χώμα που δεν το έχεις πρώτα σκάψει, έτσι δεν θα δώσεις και εντολή σε παιδί που πρώτα δεν έχεις σιγουρευτεί ότι θα σε ακούσει. Θα πρέπει να εξασφαλίσεις ότι το παιδί σε προσέχει, είσαι αρκετά κοντά του και σε κοιτά στα μάτια. Εκτός από την προσοχή, εξασφάλισε ότι η εντολή είναι πραγματοποιήσιμη. Ζήτα κάτι που να μπορεί να κάνει και μπορεί να το κάνει τώρα. Για παράδειγμα, μην πεις σε ένα παιδί που παρακολουθεί το αγαπημένο του σόου  “Μάζεψε τα παιχνίδια σου”. Έχεις πολλές πιθανότητες να απογοητευτείς. Μπορείς, αντ’ αυτού, μόλις τελειώσει αυτό που βλέπει το παιδί να πάτε μαζί στο δωμάτιό του και να του πεις “Το δωμάτιο είναι πολύ ακατάστατο. (Σκύβεις ώστε να έρθεις στο ύψος του) Πιστεύω ότι μπορείς να μαζέψεις τα μεγάλα παιχνίδια μόνος σου. Βάλε τα μεγάλα παιχνίδια στα ράφια και μετά θα έρθω να δω αν τα έκανες καλά. Σύμφωνοι;” 

-Δώσε την εντολή (με σαφήνεια) 

Μην αφήσεις περιθώρια αμφιβολίας. Πες στο παιδί ακριβώς τι θέλεις να κάνει. Απόφυγε τις γενικές εντολές. Μην πεις “Ετοιμάσου” αλλά πες “Φόρεσε το μπουφάν και τα παπούτσια σου”. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το όνομά του για να εξασφαλίσεις την προσοχή του. “Γιάννη, φόρεσε το μπουφάν και τα παπούτσια σου”. 

-Βεβαιώσου ότι θα εκτελεστεί η εντολή 

Αντί να δώσεις την εντολή ξανά και ξανά, σε περίπτωση που δεν εκτελεστεί άμεσα (ακόμη κι αν έχεις ακολουθήσει τα παραπάνω βήματα), μείνε κοντά στο παιδί και βοήθησέ το (με ηρεμία και σταθερότητα) να κάνει αυτό που πρέπει. Μπορεί να χρειαστεί να εμπλακείς στη διαδικασία. Κάν’ το με αγάπη. 

-Επιβράβευσε 

Η κάθε εντολή πρέπει να εκτελεστεί και η κάθε σωστή εκτέλεση θα πρέπει να στεφανωθεί με δόξα και τιμή. Μπορείς να αρκεστείς σε ένα λεκτικό “Μπράβο”, “Τέλεια”, “Σούπερ”, “Ωραία, μια χαρά”, ή σε μία μη λεκτική έκφραση επιβράβευσης (ματιά, κόλλα πέντε). Για δυσκολότερα επιτεύγματα μπορείς να πας σε κάτι υλικό (ένα μικρό ή μεγάλο δώρο, κάτι φαγώσιμο ή πόσιμο που αρέσει στο παιδί) ή σε μια εμπειρία (κατασκευή ενός γλυκού παρέα, βόλτα στη στολισμένη πλατεία, να παίξετε μαζί το αγαπημένο παιχνίδι). Σιγουρέψου πάντα ότι η επιβράβευση είναι αντίστοιχη της πράξης. Μην το παρακάνεις!  

Αν μείνεις πιστός σε αυτά τα βήματα, προετοιμάσου για ένα παιδί υπάκουο, για ένα σπίτι με ωραία ατμόσφαιρα, για μία καθημερινότητα ήρεμη. Θα πρέπει στην αρχή να είσαι πολύ προσεκτικός, αλλά στην πορεία καθώς η διαδικασία θα γίνεται οικεία θα δεις ότι το παιδί θα ακούει χωρίς πολύ κόπο, γιατί πολύ απλά το έχεις εκπαιδεύσει κατάλληλα! Συγχαρητήρια!! Είσαι, πλέον, ένας γονέας με διαφορά! 

Αν αναρωτιέστε πώς θα πειθαρχήσετε το παιδί σας απευθυνθείτε άμεσα στους ειδικούς και συγκεκριμένα σε κάποιο κέντρο Ειδικών Θεραπειών. Η Γνωστική – Συμπεριφορική Θεραπεία είναι το κλειδί για ριζική αλλαγή. Το κέντρο μας, που βρίσκεται στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης είναι πλήρως εξοπλισμένο με καταρτισμένο προσωπικό, έτοιμο να βοηθήσει την κάθε σας ανάγκη και να γίνει μία λύση στο πρόβλημά σας.

1 thoughts on “Για να με ακούσει το παιδί μου πρέπει να του το πω 10 φορές…! 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *