Από τον Νίκο Λοΐζο, Ψυχολόγο MSc Κλινικής Ψυχικής Υγείας Τμήματος Ιατρικής, ΑΠΘ, εκπαιδ. στη γνωστική – συμπεριφορική θεραπεία, υπεύθυνο Ψυχολόγο του κέντρου ειδικών θεραπειών “ΛΟΓΟΥπολη”

Τι χρειάζομαι για να είμαι χαρούμενος; Πώς θα καταφέρω την ευτυχία; Πώς θα αισθανθώ ότι τα καταφέρνω, ότι είμαι δυνατός, ότι αξίζω; Όλα τα παραπάνω είναι απορίες που λίγο – πολύ όλοι τις έχουμε κατά καιρούς. Και η απάντηση στους παραπάνω προβληματισμούς είναι η Ψυχική Ευζωία. 

Η Ψυχική Ευζωία αναφέρεται σε μία λειτουργική συνολική ψυχολογική κατάσταση του ατόμου στην καθημερινότητα, που διαφαίνεται από την απάντηση στην ερώτηση ‘’Πώς είσαι;’’ και δεν αναφέρεται μονάχα στην έλλειψη της ψυχοπαθολογίας. Η έννοια αυτή στρέφεται γύρω από δύο, διαφορετικές μεταξύ τους, φιλοσοφικές θεωρήσεις, αυτή του «ηδονισμού» και αυτήν του «ευδαιμονισμού», και η κάθε μία περιγράφει την ευζωία με διαφορετική οπτική ​(Ryan & Deci, 2001)​.  

Η Ηδονική θεώρηση περιγράφει την Ευζωία σαν την ύπαρξη χαράς και ευχαρίστησης στη ζωή του ανθρώπου, ενώ η Ευδαιμονική οπτική βαθαίνει πολύ περισσότερο και περιγράφει την ευζωία σαν την κατάσταση, στην οποία οι ανάγκες του ατόμου που πραγματώνονται δεν οδηγούν μονάχα στην στιγμιαία – παροδική χαρά και ευχαρίστηση, αντίθετα οδηγούν στην «ανθρώπινη ανάπτυξη» και στην «ευδαιμονία». Σύμφωνα με την Ηδονική οπτική, η Ευζωία προϋποθέτει τη βίωση θετικών συναισθημάτων, όπως η χαρά και η ικανοποίηση, και επικεντρώνεται στο πώς αισθάνεται ο άνθρωπος, ενώ η Ευδαιμονική Ευζωία επικεντρώνεται στο πώς λειτουργεί ο άνθρωπος (functioning) και στο τι επιλογές κάνει στη ζωή του.  

Πότε, όμως, θεωρείται ότι ένας άνθρωπος έχει ευζωία; Είναι αλήθεια πως οι πιο πρόσφατοι ορισμοί της Ευζωίας τείνουν να συνδυάζουν τις δύο αυτές θεωρήσεις, προκειμένου η έννοια να αναφέρεται στην ολιστική εικόνα της ψυχολογικής κατάστασης του ατόμου. Σύμφωνα με τον Seligman (2011), η Ευζωία εξαρτάται από 5 συνιστώσες: α) το θετικό συναίσθημα, β) τη δέσμευση, γ) τις θετικές διαπροσωπικές σχέσεις, δ) το νόημα στη ζωή και ) την πραγμάτωση – εκπλήρωση. Στα αγγλικά οι έννοιες αποδίδονται ως positive emotion, engagement, relationships, meaning και accomplishment, δίνοντας έτσι το γνωστό στην παγκόσμια βιβλιογραφία ακρωνύμιο P.E.R.M.A.  

Θετικό συναίσθημα: Τα συναισθήματα θεωρείται ότι έχουν διαστάσεις που αφορούν στο σθένος, δηλαδή αρνητικό ή θετικό, και στην ένταση, δηλαδή χαμηλό ή υψηλό.  Οι άνθρωποι μπορούν να νιώθουν και θετικά και αρνητικά συναισθήματα, αρκεί να υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα στα δύο. 

Δέσμευση: Η δέσμευση αφορά στην ικανότητα ενός ατόμου να δεσμεύεται σε μια συνθήκη, να κρατάει την προσοχή του και την συγκέντρωσή του στραμμένη στον στόχο, να καταφέρνει να εστιάζει σε μια δραστηριότητα και να αφοσιώνεται σε αυτήν. 

Διαπροσωπικές σχέσεις: Οι διαπροσωπικές σχέσεις τόσο σε κοινωνικό, επαγγελματικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο είναι σημαντικές και θεμελιώδεις για την ποιότητα της ζωής του ανθρώπου.  Έχει φανεί ότι συνδέονται με χαμηλά επίπεδα κατάθλιψης και, γενικότερα, ψυχικών παθήσεων, καλή σωματική υγεία, χαμηλά επίπεδα θνησιμότητας, υγιείς συμπεριφορές και πολλά άλλα θετικά χαρακτηριστικά. 

Νόημα: Το νόημα στη ζωή έχει να κάνει με την κατεύθυνση που έχει ο άνθρωπος στη ζωή, τη σύνδεσή του με έναν υψηλό στόχο, την ύπαρξη κάποιου σκοπού και την αίσθηση ότι αξίζει να ζει.  Έχει συνδεθεί με χαμηλά επίπεδα θνησιμότητας, υψηλά επίπεδα ικανοποίησης και καλή σωματική υγεία.   

Πραγμάτωση – εκπλήρωση: Η πραγμάτωση – εκπλήρωση έχει μεγάλη σημασία στον τρόπο ζωής του δυτικού κόσμου.  Συνδέεται με την επίτευξη στόχων, την τελειότητα και την αποτελεσματικότητα ως προς τους στόχους που θέτει ο άνθρωπος στη ζωή του. 

Έτσι, λοιπόν, ένας άνθρωπος με τα παραπάνω χαρακτηριστικά θεωρείται ότι έχει Ευζωία, ψυχική ευημερία. Έχοντας όλα τα παραπάνω, είναι σε θέση κανείς να αισθάνεται δυνατός, χαρούμενος και ευτυχισμένος. Τι λες;; Αξίζει τον κόπο;;; 

Αν αναρωτιέστε πώς θα αποκτήσετε Ψυχική Ευζωία και πιστεύετε ότι θα χρειαζόσασταν βοήθεια, απευθυνθείτε άμεσα στους ειδικούς και συγκεκριμένα σε κάποιο κέντρο Ειδικών Θεραπειών. Η Γνωστική – Συμπεριφορική Θεραπεία είναι το κλειδί για ριζική αλλαγή. Το κέντρο μας, που βρίσκεται στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης είναι πλήρως εξοπλισμένο με καταρτισμένο προσωπικό, έτοιμο να βοηθήσει την κάθε σας ανάγκη και να γίνει μία λύση στο πρόβλημά σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *