Από την Ελένη Βικτωρία (Ελεντίνα) Λαδά, Εργοθεραπεύτρια BSc του Κέντρου Θεραπειών ‘’ΛΟΓΟΥπολη’’

Η αδρή κινητικότητα αποτελεί έναν ουσιώδη πυλώνα στην ανάπτυξη των παιδιών, καθώς επιδρά στη φυσική, κοινωνική και συναισθηματική τους ευεξία. Στη σύγχρονη εποχή, όμως, η αδρή κινητικότητα αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω της αυξανόμενης τάσης προς την εσωτερίκευση των δραστηριοτήτων και της συνεχούς ενασχόλησης με ηλεκτρονικές συσκευές. Ωστόσο, η διασφάλιση της αδρής κινητικότητας στα παιδιά είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή ανάπτυξή τους.

Τι είναι η αδρή κινητικότητα;

Η αδρή κινητικότητα αναφέρεται στην ικανότητα των παιδιών να κινούνται με ελευθερία και επιδεικνύουν φυσική δραστηριότητα. Η αδρή κινητικότητα είναι η ικανότητα να εκτελέσουμε ασκήσεις που ενεργοποιούν μεγάλους μύες του σώματος,  να κινήσουμε ολόκληρο το σώμα με αποτέλεσμα να κινούμαστε στον χώρο, ξεκινώντας από στήριξη κεφαλής, μπουσούλημα, ισορροπία στην εδραία θέση και στη συνέχεια βάδιση, τρέξιμο, άλμα, σκαρφάλωμα!                                                                          

Στάδια αδρής κινητικότητας σύμφωνα με την ηλικία του παιδιού.

  • Κατά το πρώτο έτος ζωής, τα βρέφη αναπτύσσουν τις κινητικές τους ικανότητες, ξεκινώντας από τον έλεγχο του κεφαλιού και φτάνοντας στο περπάτημα. Προς τον ένα χρόνο, πολλά μπορούν να καθίσουν και να κινηθούν.
  • Καθώς μεγαλώνουν στα 1-3 έτη, μαθαίνουν να περπατούν, να τρέχουν και να ανεβαίνουν σκάλες.
  • Προς τα 3-5 έτη, βελτιώνουν τις ικανότητές τους σε πολλές δραστηριότητες, όπως η χρήση τρίκυκλων και η συμμετοχή σε παιχνίδια.
  • Στη σχολική ηλικία, αναπτύσσουν περαιτέρω τις ικανότητές τους, συμμετέχοντας σε αθλήματα και εκτελώντας πιο προηγμένες κινήσεις.
  • Κατά την εφηβεία, η κινητικότητα γίνεται πιο εξειδικευμένη, με τη συμμετοχή σε χορευτικές ρουτίνες και αθλήματα σε πιο προηγμένο επίπεδο.

Οι ικανότητες στην αδρή κινητικότητα επηρεάζουν πολλές καθημερινές δραστηριότητες. Για παράδειγμα, η ικανότητα ενός παιδιού να διατηρεί μια ευθεία στάση (κορμού) επηρεάζει την ικανότητά του σε δεξιότητες λεπτής κινητικότητας, όπως το γράψιμο, η ζωγραφική και η κοπή σχεδίων. Επίσης, επηρεάζει την ικανότητά του να παρακολουθεί οδηγίες στην τάξη, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην ακαδημαϊκή του απόδοση. Επομένως, η ανάπτυξη των ικανοτήτων στην αδρή κινητικότητα συμβάλλει στην αντοχή του παιδιού σε μια πλήρη σχολική μέρα, όπως το να κάθεται ευθυτενής στο θρανίο, να μετακινείται από αίθουσα σε αίθουσα και να φέρει το βάρος της σχολικής τσάντας.

Η συμμετοχή των γονιών

Οι γονείς παίζουν κρίσιμο ρόλο στην προώθηση της αδρής κινητικότητας στα παιδιά τους. Μέσω του παραδείγματος, της ενθάρρυνσης και της διάθεσης χρόνου για φυσικές δραστηριότητες, οι γονείς μπορούν να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να παραμείνουν ενεργά και υγιή. Επίσης, η διασφάλιση ενός περιβάλλοντος πλούσιου σε ευκαιρίες για φυσική δραστηριότητα, όπως αθλητικά μέσα και εξωτερικά παιχνίδια, είναι ζωτικής σημασίας.

Ενίσχυση στο Σπίτι με Διάφορες Δραστηριότητες

Η αδρή κινητικότητα μπορεί να ενισχυθεί στο σπίτι μέσω διάφορων δραστηριοτήτων. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν περπάτημα ή ποδηλασία μαζί, παιχνίδια στον κήπο ή το πάρκο, οικογενειακές εκδρομές στη φύση, αθλητικές δραστηριότητες όπως το ποδόσφαιρο ή ο αθλητισμός και γενικά οποιαδήποτε δραστηριότητα που ενθαρρύνει τη φυσική δραστηριότητα και την κινητική ανάπτυξη.

Συνολικά, η αδρή κινητικότητα παίζει έναν κρίσιμο ρόλο στην υγιή ανάπτυξη και ευεξία των παιδιών. Μέσω της συμμετοχής των γονιών και της προώθησης φυσικών δραστηριοτήτων στο σπίτι, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας αναπτύσσονται υγιή και ευτυχισμένα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *