Από τον Νικόλαο Ταξιάρχη, Ψυχολόγο BSc Εκπαιδ. Ψυχοθεραπευτή του Κέντρου Θεραπειών ‘’ΛΟΓΟΥπολη’’

Η διαχείριση των παιδιών που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού χρειάζεται προσαρμογή και εξειδικευμένες προσεγγίσεις. Μερικές βασικές έννοιες που πρέπει να έχετε κατά νου είναι οι εξής:

Κατανόηση: Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τι σημαίνει ότι κάποιο παιδί βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού και πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά και τις ανάγκες του παιδιού.

Επικοινωνία: Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος επικοινωνίας που να είναι αποτελεσματικός για το παιδί, ενδεχομένως με χρήση ειδικών εργαλείων όπως εικονογράμματα ή άλλες μη λεκτικές μορφές επικοινωνίας.

Πρόγραμμα: Η δημιουργία ενός σταθερού ωρολογίου και μιας προβλέψιμης ρουτίνας μπορεί να βοηθήσει το παιδί να αισθανθεί ασφάλεια και σταθερότητα.

Ανάγκες: Αναγνωρίστε τις ανάγκες του παιδιού και προσαρμόστε το περιβάλλον και τις δραστηριότητες ανάλογα.

Επίλυση προβλημάτων: Συμβουλευτείτε και δουλέψτε μαζί με ειδικούς και θεραπευτές, όπως ψυχολόγο, εργοθεραπευτή και λογοθεραπευτή, για να αντιμετωπίσετε τυχόν δυσκολίες και προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.

Οριοθέτηση
Η οριοθέτηση στα παιδιά με αυτισμό είναι ένα σημαντικό μέρος της ανατροφής τους, αλλά πρέπει να γίνεται με προσοχή και ευαισθησία. Είναι σημαντικό να θέτετε σαφή όρια και να προσδιορίζετε τι είναι αποδεκτό και τι όχι, αλλά πρέπει να λαμβάνετε υπόψη σας τις ανάγκες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με αυτισμό.

Κάποιες συμβουλές που ενδεχομένως να σας φανούν χρήσιμες για την οριοθέτηση στα παιδιά με αυτισμό περιλαμβάνουν:

1)Να είστε σαφείς και απλοί στις οδηγίες και τους κανόνες που θέτετε.
2)Να χρησιμοποιείτε θετική ενίσχυση και ανταμοιβές για τη συμμόρφωση των παιδιών με τους κανόνες που θέσατε.
3)Να είστε συνεπείς τόσο στις οδηγίες που δίνετε όσο και στον τρόπο με τον οποίο αντιδράτε στις συμπεριφορές των παιδιών.

Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι να είστε υπομονετικοί και ευαίσθητοι, καθώς οφείλετε να προσφέρετε απλόχερα αγάπη και υποστήριξη στο παιδί που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού!

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως κάθε παιδί έχει τους δικούς του ρυθμούς και ιδιαιτερότητες. Αν υποψιάζεστε ότι υπάρχει κάποια δυσκολία στην ανάπτυξη και ανατροφή του παιδιού σας, απευθυνθείτε άμεσα στους ειδικούς και συγκεκριμένα σε κάποιο κέντρο Ειδικών Θεραπειών. Η πρώιμη παρέμβαση είναι το κλειδί για έγκαιρη θεραπεία. Το κέντρο μας, που βρίσκεται στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης και είναι πλήρως εξοπλισμένο με καταρτισμένο προσωπικό, είναι έτοιμο να βοηθήσει την κάθε σας ανάγκη και να γίνει μία λύση στο πρόβλημά σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *