Από την Ελένη Βικτωρία (Ελεντίνα) Λαδά, Εργοθεραπεύτρια BSc του Κέντρου Θεραπειών ‘’ΛΟΓΟΥπολη’’

Ως παιδιά, οι γονείς μας πάντα μας έλεγαν να ΜΗΝ παίζουμε με το φαγητό μας. Όμως, οι καιροί έχουν αλλάξει!

Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι τα μικρά παιδιά τρώνε γεύματα με απερισκεψία; Κομμάτια φαγητού καλύπτουν το πρόσωπο, τα μάγουλα, τα χέρια, το πάτωμα, την κοιλιά και ακόμη και τα μαλλιά. Αλλά υπάρχουν και άλλα στο ακατάστατο φαγητό! Το ακατάστατο φαγητό για ένα μωρό ή νήπιο είναι στην πραγματικότητα ένα ιδιαίτερα οφέλιμο και απολύτως φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξης του παιδιού. Οπότε, το να αφήνεις ένα μικρό παιδί να  ανακατεύει όταν τρώει, ακόμα και να παίζει με το φαγητό είναι εντάξει!

Το παιχνίδι με το φαγητό είναι καλό για τα παιδιά, ειδικά στα παιδιά που μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα στις γεύσεις και τις υφές. Τα παιδιά μαθαίνουν για τα τρόφιμα και προχωρούν προς την αποδοχή των τροφίμων εξερευνώντας τα τρόφιμα με όλες τους τις αισθήσεις. Το φαγητό είναι μια πολυαισθητηριακή εμπειρία, όπου λαμβάνουμε πληροφορίες από όλες τις αισθήσεις μας κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι. Χρησιμοποιούμε μάθηση βασισμένη στο παιχνίδι για να διδάξουμε στα παιδιά τους αριθμούς, τα χρώματα και τα γράμματα. Ωστόσο, όταν πρόκειται για φαγητό, τείνουμε να είμαστε πιο σοβαροί με μηνύματα όπως «Μην παίζεις με το φαγητό σου».

Το παιχνίδι φαγητού προσφέρει μια ευκαιρία στα παιδιά να εξερευνήσουν και να μάθουν για τα τρόφιμα, χωρίς καμία πίεση να «φάνε» ή να «δοκιμάσουν» τα τρόφιμα. Τα παιδιά μαθαίνουν κοιτάζοντας, αγγίζοντας, μυρίζοντας και σφίγγοντας. Με την πάροδο του χρόνου γίνονται πιο άνετα όταν αλληλεπιδρούν με τα τρόφιμα και μπορεί τελικά να αρχίσουν να τα τρώνε όταν είναι έτοιμα.

Φαγητό με τα χέρια

Όταν εισάγονται στερεές τροφές στο μωρό, είναι συχνά μια πολύ ακατάστατη δοκιμασία. Υπάρχει φαγητό στην καρέκλα, στη σαλιάρα, στο πάτωμα, πάνω του, παντού εκτός από το στόμα του μωρού! Συχνά, οι γονείς μπορεί να αισθάνονται αποθαρρημένοι και να μην τους αρέσει το χάος που προκύπτει, ωστόσο είναι μία απολύτως φυσιολογική και πολύ διασκεδαστική για το παιδί εμπειρία. Στην πραγματικότητα, όσο πιο ακατάστατο τόσο το καλύτερο!

Η εξερεύνηση των υφών των τροφίμων με τα χέρια προσφέρει απτική εμπειρία στα χέρια, την παλάμη και τα δάχτυλα. Είναι τα φαγητά κολλώδη ή χοντροκομμένα;

Το μετέπειτα καθάρισμα του φαγητό προσφέρει επίσης πολλά κινητικά οφέλη. Η συλλογή και ο χειρισμός κομματιών φαγητού προσφέρει επανάληψη στη λαβή με λαβίδα, βαθμολογημένη ακρίβεια, σύλληψη και απελευθέρωση, συντονισμό ματιού – χεριού, διμερή συντονισμό, διέλευση της μέσης γραμμής και ιδιοδεκτική ανάδραση. Όλα αυτά πιθανώς παρουσιάζονται σε ένα παιδικό κάθισμα ή παιδικό καρεκλάκι που προσφέρει στήριξη και σταθερότητα μέσω του κορμού και του πυρήνα. Όταν αυτή η υποστήριξη προσφέρεται σε μωρά και νήπια, μπορούν στη συνέχεια να εργαστούν στον απομακρυσμένο συντονισμό και την επιδεξιότητα. Στην αρχή, ο χειρισμός του φαγητού είναι πολύ ακατάστατος καθώς αναπτύσσονται αυτές οι εκλεπτυσμένες δεξιότητες, αλλά όλα είναι «εκπαίδευση» με νόστιμα οφέλη!

Προώθηση παιχνιδιού με το φαγητό

Οι ώρες των γευμάτων μπορεί να είναι βιαστικές υποθέσεις, καθιστώντας δύσκολο το παιχνίδι με το φαγητό, αλλά δεν είναι οι μόνες φορές που ασχολούμαστε με το φαγητό όλη την ημέρα.

Το μαγείρεμα και η προετοιμασία γευμάτων είναι δύο από τις πιο κοινές ευκαιρίες για παιχνίδι και ενασχόληση με το φαγητό. Αυτές οι δραστηριότητες προσφέρουν τέλειες ευκαιρίες στους γονείς να μιλήσουν για το χρώμα, το μέγεθος, το σχήμα, την υφή, τη μυρωδιά και τη γεύση των φαγητών που ετοιμάζονται. Η χρήση περιγραφικών λέξεων, η υπερβολή όταν μιλάμε για φαγητό και δοκιμάζουμε, μαζί με ευκαιρίες εξερεύνησης αναπτύσσουν θετικό ενδιαφέρον για τα τρόφιμα.

Τέχνη των τροφίμων

Το ελεύθερο παιχνίδι με τροφές όπως το γιαούρτι, το ζελέ και η σάλτσα είναι επίσης εξαιρετικές ευκαιρίες για την προώθηση του ακατάστατου παιχνιδιού και της δημιουργικότητας. Χρησιμοποιήστε αυτές τις τροφές για βάψιμο με τα δάχτυλα ή ζωγραφική με άλλα τρόφιμα όπως τα πινέλα. Αυτή η δραστηριότητα προκαλεί τη ρύθμιση της αφής και της όσφρησης, μαζί με συνεχείς αλλαγές στην οπτική παρουσίαση του φαγητού.

Δημιουργικότητα με τα τρόφιμα

Όταν τους παρουσιάζουμε φαγητό για ελεύθερο παιχνίδι ή στο τραπέζι του δείπνου, ενθαρρύνετε τη δημιουργικότητά τους – τα ραβδιά καρότου γίνονται αυτοκίνητα ή πινέλα και οι σταφίδες γίνονται μυρμήγκια σε ένα κούτσουρο.

Όσο πιο ανόητη είναι η παρουσίαση και πιο αφοσιωμένο το παιδί, τόσο πιο πιθανό είναι να φάει τα τρόφιμα που του παρουσιάζονται. Τα υψηλά επίπεδα υπερβολής οδηγούν επίσης σε αυξημένες θετικές εμπειρίες με τα τρόφιμα, κάτι που με τη σειρά του οδηγεί σε πιο ευχάριστες και λιγότερο αγχωτικές εμπειρίες με το φαγητό.

Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε κατά τη διάρκεια του φαγητού με το παιδί σας είναι να χαλαρώσετε και να διασκεδάσετε! Προσπαθήστε να μην απελπίζεστε εάν το παιδί σας δεν τρώει τα φαγητά, απλά θυμηθείτε ότι μαθαίνει μέσα από το παιχνίδι. Βάλτε λίγη μουσική ή τραγουδήστε τραγούδια, μιλήστε, γελάστε και απολαύστε να μαθαίνετε για το φαγητό με τα παιδάκια σας!

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως κάθε παιδί έχει τους δικούς του ρυθμούς. Σε περίπτωση που παρατηρούνται δυσκολίες ή αδεξιότητα από την πλευρά των παιδιών, απευθυνόμαστε σε έναν εργοθεραπευτή. Αν υποψιάζεστε ότι υπάρχει δυσκολία στην ανάπτυξη του παιδιού σας απευθυνθείτε άμεσα στους ειδικούς και συγκεκριμένα σε κάποιο κέντρο Ειδικών Θεραπειών. Η πρώιμη παρέμβαση είναι το κλειδί για έγκαιρη θεραπεία. Το κέντρο μας, που βρίσκεται στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης είναι πλήρως εξοπλισμένο με καταρτισμένο προσωπικό, έτοιμο να βοηθήσει την κάθε σας ανάγκη και να γίνει μία λύση στο πρόβλημά σας.

    

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *