Από τον Κούσβα Παναγιώτη, Εργοθεραπευτή, υπεύθυνο Εργοθεραπευτή του κέντρου ειδικών θεραπειών “ΛΟΓΟΥπολη”

Πολλές φόρες έχουμε ακούσει τον όρο λεπτή κινητικότητα. Είτε από έναν εργοθεραπευτή ή κάποιον δάσκαλο στο σχολείο. Τι είναι όμως η λεπτή κινητικότητα και γιατί είναι τόσο απαραίτητη στη ζωή μας;

Με τον όρο λεπτή κινητικότητα αποδίδουμε την κίνηση των μικρών μυών. Δηλαδή οι λεπτές δεξιότητες που συμπεριλαμβάνουν τη χρήση των μικρών μυών των δαχτύλων, του καρπού και του βραχίονα, ώστε ένα παιδί να καταστεί ικανό να χειριστεί και να χρησιμοποιήσει εργαλεία και αντικείμενα.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η λεπτή κινητικότητα;

Η λεπτή κινητικότητα αποτελεί ένα από τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων αλλά και ακαδημαϊκών δεξιοτήτων. Η πρώιμη απόκτηση της λεπτής κινητικότητας έχει παρατηρηθεί πως συνδέεται άμεσα με τη σχολική ετοιμότητα του παιδιού αλλά και τη μετέπειτα ακαδημαϊκή πορεία και επιτυχία του. Χωρίς τη δυνατότητα ολοκλήρωσης αυτών των δραστηριοτήτων, που αποτελεί ένα βασικό θεμέλιο άλλων δεξιοτήτων που σχετίζονται άμεσα, όπως είναι η γραφή, ο σχεδιασμός αλλά και οι δεξιότητες που αφορούν την καθημερινότητα τους σε πεδίο αυτοεξυπηρέτησης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη απόδοση στην ακαδημαϊκή του πορεία άλλα και ακόμα και στη μη απόκτηση άλλων δεξιοτήτων.

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε ότι το παιδί μας έχει δυσκολίες στη λεπτή κινητικότητα;

Πολλές φόρες πρέπει να γνωρίζουμε πως η καθυστέρηση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μία ένδειξη
καθυστέρησης στην ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας του παιδιού. Παρατηρείται ότι όταν το παιδί δεν έχει αναπτύξει επαρκώς τη λεπτή κινητικότητα αποφεύγει να πραγματοποιήσει δραστηριότητες που χρειάζονται λεπτούς χειρισμούς και δείχνει ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον προς τη σωματική άσκηση. Συχνά τα παιδιά αποφεύγουν να πιάσουν το μολύβι και τον μαρκαδόρο και πολλές φόρες η λαβή και η χρήση τους είναι αδέξια.


Τα παιδιά πολλές φόρες αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν και πολλές φόρες ζητάνε από τους γονείς τους να τους βοηθήσουν, να τους ντύσουν, ταΐσουν ακόμα και να τους ετοιμάσουν ώστε να αποφύγουν πλήρως την προσωπική τους προετοιμασία και αυτοεξυπηρέτηση.

Στάδια λεπτής κινητικότητας σύμφωνα με την ηλικία του παιδιού.

  • 10-12 μηνών: Το παιδί μουτζουρώνει.
  • 2 ετών: Το παιδί κάνει κάθετα και κυκλικά σημάδια.
  • 3 ετών: To παιδί αντιγράφει οριζόντιες και κάθετες γραμμές.
  • 4-5 ετών: To παιδί αντιγράφει κάποια γράμματα, μερικούς αριθμούς, σχεδιάζει αριστερά και δεξιά.
  • 5-6 ετών: To παιδί αντιγράφει τρίγωνα, το όνομά του.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως κάθε παιδί έχει τους δικούς του ρυθμούς. Σε περίπτωση που δεν
συνυπάρχουν άλλες δυσκολίες δεν υπάρχει λόγος να πιέζουμε το παιδί να γράψει όταν δεν είναι έτοιμο. Σε περίπτωση που παρατηρούνται δυσκολίες ή αδεξιότητα από την πλευρά των παιδιών, απευθυνόμαστε σε έναν εργοθεραπευτή. Αν υποψιάζεστε ότι υπάρχει δυσκολία στην ανάπτυξη του παιδιού σας απευθυνθείτε άμεσα στους ειδικούς και συγκεκριμένα σε κάποιο κέντρο Ειδικών Θεραπειών. Η πρώιμη παρέμβαση είναι το κλειδί για έγκαιρη θεραπεία. Το κέντρο μας, που βρίσκεται στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης είναι πλήρως εξοπλισμένο με καταρτισμένο προσωπικό, έτοιμο να βοηθήσει την κάθε σας ανάγκη και να γίνει μία λύση στο πρόβλημά σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *