Από την Μποτόσογλου Στέλα, Ψυχολόγο Α.Π.Θ., M.Sc., Εκπαιδ. στη Συστημική Θεραπεία και υπεύθυνη Ψυχολόγο του κέντρου ειδικών θεραπειών “ΛΟΓΟΥπολη”

Αρκετές φορές στη ζωή μας παρατηρούμε δυσκολία στο να εκφράσουμε το «όχι», ή τη δυσφορία μας όταν οι άλλοι δεν σέβονται τα όρια που θέτουμε. Αρχικά, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως τα όρια του καθενός είναι υποκειμενικά και μπορεί να αλλάζουν ανά συνθήκη καθώς λειτουργούμε διαφορετικά σε κάθε έκφανση της ζωής μας. Άλλα πράγματα είναι αποδεκτά, για παράδειγμα στις φιλικές μας σχέσεις, και άλλα στον εργασιακό μας χώρο. Αλλιώς ορίζουμε τον εαυτό μας και τον ρόλο μας σε κάθε σχέση της ζωής μας (φιλική, συντροφική, γονεϊκή, εργασιακή, κτλ.) οπότε και διαμορφώνουμε την ταυτότητα και τα όριά μας ανάλογα την περίσταση.

Απαραίτητη προϋπόθεση στην οριοθέτηση είναι αρχικά η κατανόηση των αναγκών μας και η αποδοχή των ικανοτήτων και των δυνατοτήτων μας. Μόνο αν κατανοήσουμε και αποδεχθούμε πλήρως τον εαυτό μας, θα μπορέσουμε να εδραιώσουμε και να εκφράσουμε με σαφήνεια τα όριά μας στο άτομο που αλληλεπιδρούμε τη δεδομένη στιγμή.

Τι γίνεται όμως τις φορές που νιώθουμε πως όπως και αν το εκφράσουμε ο συνομιλητής δεν λαμβάνει το μήνυμα; Σε αυτήν την περίπτωση, μπορούμε να θυμόμαστε τα εξής:

  • Διατυπώνουμε τις θέσεις μας με τρόπο απλό και κατανοητό, δίχως όμως να χάνουμε την ευγένειά μας.
  • Μπορούμε να επανεξετάσουμε την ορθότητα της απόφασής μας και να είμαστε σίγουροι πως αυτό που επιθυμούμε δεν λειτουργεί επιβαρυντικά στον συνομιλητή μας.
  • Επιμένουμε, διατυπώνοντας με σαφήνεια τη θέση μας και τηρούμε τα όριά μας.
  • Σε περίπτωση που τα παραπάνω δεν λειτουργούν, ίσως μπορούμε να καταφύγουμε σε τρίτο άτομο (ιδανικά σε αντικειμενική θέση) ώστε να αποφευχθεί άμεση σύγκρουση και να επιτευχθεί ισορροπία μέσω της διαμεσολάβησης.

Αν αναρωτιέστε πώς θα θέσετε τα προσωπικά σας όρια απευθυνθείτε άμεσα σε κάποιον ειδικό. Μπορείτε να βρείτε έναν θεραπευτή σε κάποιο κέντρο Ειδικών Θεραπειών. Το κέντρο μας, που βρίσκεται στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης είναι πλήρως εξοπλισμένο με καταρτισμένο προσωπικό, έτοιμο να βοηθήσει την κάθε σας ανάγκη και να γίνει μία λύση στο πρόβλημά σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *