Από τον Νίκο Λοΐζο, Ψυχολόγο MSc “Κλινική Ψυχική Υγεία”, Τμήμα Ιατρικής, ΑΠΘ, εκπαιδ. στη Γνωστική – Συμπεριφορική Θεραπεία, υπεύθυνο Ψυχολόγο του κέντρου ειδικών θεραπειών “ΛΟΓΟΥπολη”

Ως γονέας, μπορεί να είναι δύσκολο να βλέπετε το παιδί σας να παλεύει με την ψυχική του υγεία. Θέλετε να κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να το βοηθήσετε και η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας από κάποιον ειδικό μέσω ψυχοθεραπείας και άλλων μορφών θεραπείας είναι συχνά ένα απαραίτητο βήμα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η συμμετοχή σας στη θεραπεία του παιδιού σας, καθώς και στη θεραπευτική διαδικασία συνολικά, μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην πρόοδο και τη θεραπεία του.

Η επιστημονική κοινότητα έχει πραγματοποιήσει πολλές έρευνες σχετικά με το θέμα της συμμετοχής των γονέων στη θεραπευτική διαδικασία των παιδιών τους και οι έρευνες έχουν δείξει επανειλημμένα ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων.

Ποιοι είναι οι λόγοι όμως;

  • Καλύτερη επικοινωνία και κατανόηση: Οι γονείς είναι αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα τα παιδιά τους και μπορούν να δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για την προσωπικότητα, τη συμπεριφορά και τα συναισθήματα του παιδιού τους. Συνεργαζόμενοι στενά με τον θεραπευτή, οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία μιας πιο ολοκληρωμένης εικόνας της κατάστασης και των αναγκών του παιδιού τους και να παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες που μπορούν να τροφοδοτήσουν τη θεραπευτική διαδικασία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη επικοινωνία μεταξύ του θεραπευτή, του παιδιού και των γονέων και τελικά να οδηγήσει σε αποτελεσματικότερη θεραπεία.
  • Αυξημένη υποστήριξη και ενίσχυση: Η συμμετοχή των γονέων στη θεραπεία του παιδιού τους μπορεί να του προσφέρει τη συναισθηματική υποστήριξη και την ενθάρρυνση που χρειάζεται για να σημειώσει πρόοδο. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά που παλεύουν με άγχος, κατάθλιψη ή άλλα θέματα ψυχικής υγείας που μπορεί να τα κάνουν να έχουν αισθήματα απομόνωσης, μοναξιάς και απόγνωσης. Το να γνωρίζουν ότι οι γονείς τους είναι δίπλα τους και συμμετέχουν ενεργά στη θεραπεία τους μπορεί να αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για τα παιδιά να συμμετάσχουν στη θεραπευτική διαδικασία και να εργαστούν για την επίτευξη των στόχων τους.
  • Αυξημένη γενίκευση των νεοαποκτηθεισών δεξιοτήτων: Πρόκειται επίσης για τον εξοπλισμό των παιδιών με τις δεξιότητες που χρειάζονται για να διαχειρίζονται τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές τους σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Όταν οι γονείς συμμετέχουν στη θεραπεία του παιδιού τους, μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση των δεξιοτήτων και των τεχνικών που μαθαίνει το παιδί τους στη θεραπεία, εκτός του θεραπευτικού πλαισίου, όπως στο σπίτι. Ειδικά για τα παιδιά που έχουν κάποια αναπτυξιακή διαταραχή, όπως ο Αυτισμός, η γενίκευση των νέων δεξιοτήτων επέρχεται στο σπίτι, παρά κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό το παιδί να εξασκείται στις δεξιότητες-στόχους με τη βοήθεια και τη συμμετοχή των γονέων.  Αυτό μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να γενικεύσουν όσα μαθαίνουν στη θεραπεία σε άλλους τομείς της ζωής τους, όπως το σχολείο, τις κοινωνικές καταστάσεις και το περιβάλλον του σπιτιού. Και εκτός αυτού, ένα παιδί, που βλέπει τον γονέα να ασχολείται με την εκμάθηση αυτών των δεξιοτήτων, τις αντιλαμβάνεται σαν πολύ σημαντικές για τη ζωή του και αυξάνεται το κίνητρο και η επιθυμία για ενασχόληση με αυτές.
  • Ενισχυμένα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα: Έχει βρεθεί ότι τα παιδιά που λαμβάνουν θεραπεία με τη συμμετοχή των γονέων έχουν καλύτερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα από εκείνα που λαμβάνουν θεραπεία χωρίς τη συμμετοχή των γονέων. Αυτό είναι πιθανό επειδή η γονεϊκή εμπλοκή συμβάλλει στη δημιουργία ενός πιο υποστηρικτικού και συνεργατικού περιβάλλοντος για το παιδί, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε πιο σταθερή πρόοδο με την πάροδο του χρόνου.

Συνοψίζοντας, είναι σαφές ότι η συμμετοχή των γονέων στην ψυχοθεραπεία και τη θεραπευτική διαδικασία των παιδιών είναι όχι μόνο ευεργετική, αλλά και απαραίτητη για την επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων. Συνεργαζόμενοι στενά με τους θεραπευτές, παρέχοντας συναισθηματική υποστήριξη και ενθάρρυνση και ενισχύοντας τις δεξιότητες που μαθαίνουν στη θεραπεία, οι γονείς μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο ταξίδι του παιδιού τους προς την ψυχική ευζωία.

Εάν είστε γονέας που σκέφτεται να κάνει θεραπεία στο παιδί του, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η συμμετοχή σας μπορεί να κάνει τη διαφορά. Απευθυνθείτε στο κέντρο μας, που βρίσκεται στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, και η θεραπευτική μας ομάδα, σε συνδυασμό με τη δική σας συμμετοχή, θα βοηθήσει την κάθε σας ανάγκη και θα γίνει μία λύση στο πρόβλημά σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *