Από τον Κωνσταντίνο Κουτσουρίδη, Λογοθεραπευτή MSc, Μετεκπαιδευθείς στις Διαταραχές Κατάποσης, Trinity College Dublin

H Λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με την πρόληψη, την διάγνωση και την θεραπεία των διαταραχών λόγου, ομιλίας, σίτισης και κατάποσης σε παιδιά και ενήλικες. Στόχος της είναι η αποκατάσταση ή η βελτίωση των δυσκολιών προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής.

Στη χώρα μας, η Λογοθεραπεία είναι συνήθως συνυφασμένη με τον παιδιατρικό πληθυσμό. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις και οι ενήλικες μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα λόγου, ομιλίας ή κατάποσης που, είτε προϋπήρχαν από την παιδική τους ηλικία (αναπτυξιακά), είτε είναι επίκτητα και προέκυψαν κάποια στιγμή στην ενήλικη ζωή.

Ενδεικτικά, προβλήματα ομιλίας, όπως απραξία, δυσαρθρία, τραυλισμός, προβλήματα λόγου όπως αφασία, προβλήματα που μπορεί να προήλθαν από αρρώστια ή τραυματισμό όπως άνοια, κρανιοεγκεφαλική κάκωση, χειρουργική επέμβαση κεφαλής και τραχήλου κ.α.

Ο ρόλος του λογοθεραπευτή και γενικότερα της διεπιστημονικής ομάδας είναι καθοριστικός, καθώς προσφέρει εξατομικευμένη αξιολόγηση της δυσκολίας και σχεδιασμό θεραπευτικού πλάνου.  Εργαλεία του θεραπευτή κατά την κλινική εξέταση αποτελούν οι διαγνωστικές δοκιμασίες, που χορηγούνται ανάλογα με τη διαταραχή και τις ανάγκες του ατόμου. Ο θεραπευτής είναι επίσης υπεύθυνος σχετικά με την εκπαίδευση του περιβάλλοντος του ασθενή (φροντιστές) ή και την παραπομπή του σε άλλες ειδικότητες (π.χ. ωτορινολαριγκολόγο, γαστρεντερολόγο, ψυχολόγο, εργοθεραπευτή).

Πόσο καιρό διαρκεί το θεραπευτικό πρόγραμμα;  Δεν υπάρχει απάντηση σε αυτή την ερώτηση καθώς κάθε άτομο και κάθε περίπτωση είναι μοναδικά. Ωστόσο, υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη διάρκεια. Κάποιοι από αυτούς είναι:

  • Η διάγνωση του ατόμου και η σοβαρότητά της.
  • Το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την διάγνωση μέχρι την έναρξη της θεραπείας.
  • Συχνότητα των θεραπευτικών συνεδριών.
  • Η αποφασιστικότητα, η συνέπεια και η δέσμευσή του ατόμου στο θεραπευτικό πρόγραμμα.
  • Υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον/ φροντιστών.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως κάθε άτομο έχει τους δικούς του ρυθμούς. Αν εσείς ή κάποιο άτομο από το κοντινό σας περιβάλλον αντιμετωπίζει κάποιο από τα προαναφερθέντα προβλήματα, μη διστάσετε να απευθυνθείτε στους ειδικούς και συγκεκριμένα σε κάποιο κέντρο Ειδικών Θεραπειών. Η πρώιμη παρέμβαση είναι το κλειδί για έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία. Το κέντρο μας, που βρίσκεται στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης είναι πλήρως εξοπλισμένο με καταρτισμένο προσωπικό, έτοιμο να βοηθήσει την κάθε σας ανάγκη και να γίνει μία λύση στο πρόβλημά σας.

1 thoughts on “Λογοθεραπεία ενηλίκων: Ποιους βοηθά και γιατί αξίζει τον κόπο;

  1. Ο/Η Clarence Alexander λέει:

    Everyone loves it when people come together
    and share views. Great blog, continue the good work!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *